Request Service

Cypress Living Laboratory

Project Details


Substantial Completion

07/31/2021

Total Projected Cost

$1,800,000.00

Square Footage

1,837

Architects

Ford, Powell & Carson, Inc.

Engineers

Bender Wells Clark Design

DBR - MEP

Intelligent Engineering Services

Vickrey & Associates, Inc.

Contractors

SpawGlass Contractors, Inc.

Summary:  The Cypress Living Laboratory (CLL) is a facility that will support the Environmental Science Department’s outreach mission, and is funded and supported by the City of San Antonio through Proposition 1 funding.  Proposition 1 is the Edwards Aquifer Protection Venue Project authorized by the City of San Antonio to continue the watershed and preservation project.  The CLL and surrounding area will be used to illustrate how low impact developments can approve water quality.  These low impact developments include a bioswale, green roof, and rain garden.  The building will be used to host summer camps and field trips for the K-12 grade throughout the school year, along with workshops for community members, including homeowners and landowners, to help them understand what they can do to protect the aquifer.  The CLL will have a meeting classroom, restrooms, and two offices for staff.

Location:  West Campus, behind Barshop Lot 2, between the Large-Scale Testing Laboratory (LST) and Margaret Batts Tobin Laboratories (MBT).

Cypress Living Laboratory (CLL) Construction Updates

January 12, 2021 – CLL construction featured on UTSA Today

Photo Gallery

(March 2, 2021) – Construction Site Rebar

(December 8, 2020) – Construction Site Fenced Off

(December 8, 2020) – Construction Area